Kořínkovi plní víno do lahví šestý rok

Hnanice - Rodinné Vinařství Kořínek z Hnanic začínalo s jedním a půl hektarem vlastních vinic, dnes jich má třiadvacet.

V pomyslném znaku má letopočet založení 1991 a jako zakladatelé jsou do něj vetkáni Josef Kořínek starší se svou ženou Oldřiškou. Rodinné Vinařství Kořínek začínalo před devatenácti lety v Hnanicích na jeden a půl hektarovém vinohradu. Dnes se o firmu starají navíc synové Petr s Josefem a dva zaměstnanci, ale s péčí o třiadvacet hektarů vinic musí v sezoně pomáhat i zbytek rodiny. S lahvemi s etiketou z Vinařství Kořínek se mohou milovníci vín potkávat teprve od roku 2006. Do té doby bylo hlavním artiklem vinařství sudové víno. „K zatím poslednímu rozšíření ploch, o osm a půl hektaru najednou, došlo v roce 2004. Všechny vinohrady máme v okolí Hnanic. Naposledy jsme vinice obnovovali vloni, kdy jsme nově vysazovali tři hektary keřů odrůdy Sauvignon,“ přibližuje Petr Kořínek.

 

 

Jakou odrůdovou skladbu ve svých vinicích tedy nyní máte?
Máme devět bílých odrůd a šest červených. Z bílých je nejvíce zastoupen Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Což jsme dopředu dobře vytipovali odrůdy, které jsou jako jediné tři zastoupené nyní v apelačním systému VOC Znojmo, jehož jsme rovněž členy. Méně už máme Vlašský ryzlink, Chardonnay, Rulandské bílé a šedé, Tramín a Muškát moravský. Z červených máme Rulandské modré, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Frankovku a Dornfelder.

Má někdo z rodiny vinařskou školu, nebo vaše profese vznikla z koníčku?
Vinařskou školu nikdo z nás nemá. Ve vinařství jsme ale vyrůstali od malička. Otec už za komunistů pěstoval vinnou révu na třiceti arech a vyráběl z ní asi čtyři tisíce litrů vína. Pro rodinu, známé, kamarády. My mu s tím pomáhali. Teď už sbíráme zkušenosti sami. V jednadevadesátém roce to vyplynulo tak nějak samo. Otec skončil v družstvu a tak se začal živit vinařstvím. A jak objem výroby stoupal, tak jsme mu s tím začali s bráchou pomáhat. Nejprve ve volném čase po práci a pak už na plný úvazek.

První víno v lahvích jste tedy prodali v roce 2006?
Ano. Do lahví šel ročník 2005. Do té doby jsme dělali jen víno sudové, nebo jsme prodávali hrozny. Dnes sudové víno neprodáváme vůbec, soustřeďujeme se na přívlastková vína do lahví. Velkou výhodou je, že máme vlastní vinice, kde si můžeme chystat tak kvalitní surovinu, jakou potřebujeme. Víno tak začínáme vyrábět už teď na jaře, kdy na keři necháváme květy třeba jen pro dva kilogramy hroznů. Zbytek stříháme na zem.

Kolik lahví ročně vlastně vyrábíte?
Nyní je to šedesát tisíc lahví, do dvou roků chceme ale zvýšit kapacitu o dalších čtyřicet tisíc. Čekáme hlavně, že nám začne plodit nově vysazený Sauvignon. Sto tisíc lahví je pro nás maximum.

S odrůdovou skladbou ve svých vinicích jste spokojeni?
Nějaké malé změny chceme uskutečnit. Chystáme se vysadit odrůdy Hybernal, Kerner a rozšířit Rulandské šedé. Co se týče méně známých odrůd, myslíme si, že v naší oblasti pěkně půjdou. Jde o dobrá vína, která navíc přicházejí do módy. Zákazník chce samozřejmě široký sortiment.

Kdo jsou vaši zákazníci?
Firmy, hotely, restaurace, vinotéky. Hodně vína chceme do budoucna prodávat i přes sklep. Myslíme si, že ve vinařské turistice, tedy v ochutnávkách s jídlem a s prohlídkami sklepů pro turisty je budoucnost.

Jakou technologii pro výrobu vína používáte?
Tradiční kvašení, ale i řízené kvašení v nerezových nádobách. Letos nebo příští rok ale chceme koupit zcela novou technologii, která umožňuje delší maceraci rmutu při nízkých teplotách. Věřím, že vína budou ještě o padesát procent lepší, s intenzivnější chutí a vůní. Jde o novou technologii, kterou vyrábí Italové. U nás ji zatím používá jen pan Michlovský.

Jak se díváte na dovozová vína?
K nám se z osmdesáti procent vozí ze zahraničí nekvalitní vína. A je na lidech, jestli budou kupovat levná zahraniční vína, nebo výborná moravská. Když porovnám kvalitativně stejná přívlastková vína tuzemská a zahraniční, tak jsme na tom cenově pořád dobře. Věřím tomu, že až budou mít tuzemští vinaři peníze na to, aby mohli prodávat moravská červená vína až třeba po pětiletém ležení ve sklepě, tak se vyrovnáme i červeným zahraničním.

Děláte i speciální vína?
Už podruhé jsme dělali ledové víno a zkusili jsme i slámové. To je určené spíše na prezenty, jde o doplněk ke standardnímu sortimentu. Každoročně ale chceme představit nějakou novinku. Vloni třeba šlo o cuvée Rudgerus vytvořené z odrůd Pinot Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Letos je to slámové, něco určitě vymyslíme i na další rok.

Znojemský deník 26.5.2010 Daniel Smola

Aktualizováno (Pondělí, 20 Prosinec 2010 21:10)

 
Czech English French German Italian Polish Russian Spanish
Obecní úřad Hnanice
mapka hnanice
tel., fax: 515 232 133
 ouhnanice@volny.cz
alt alt
alt alt
mapový server
autobusové spojení
alt
blond1
Hlášení o pálení
199-banner
Přehled událostí
<<  Leden 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Anketa
Který název Hnanic se Vám více líbí?