Vinaři konečně sklidili promrzlé hrozny

ledov_vino

 

Teplota třináct stupňů pod nulou v pět hodin ráno byla tím správným „startovním výstřelem“ pro majitele Vinařství Kořínek z Hnanic, aby po dlouhém čekání konečně sklidili promrzlé hrozny vlašského ryzlinku. Milovníci vín se tak i letos dočkají snad nejsladší vinařské speciality – ledového vína.

 

To letošní bude mít na etiketě hodnota cukru jednapadesát stupňů normalizovaného moštoměru. „V únoru jsme ještě nesbírali, tak dlouho jsme na pořádné mrazy nikdy nečekali,“ řekl Josef Kořínek. Rodina Kořínkova s dalšími příbuznými a hrstkou přátel vyrazila do vinice ještě za tmy, v pět hodin ráno. Teploměr v tu chvíli ukazovala třináct stupňů pod nulou. Přesto se asi patnáctka lidí okamžitě pustila do práce. ledovkaLedové víno se totiž musí sklízet a pak i lisovat při teplotách alespoň sedm stupňů pod nulou. Zhruba deset řádků měli posbíraných o půl desáté dopoledne. To už na nebi sice svítilo sluníčko, vinohradníky ale nezahřálo. Rtuť se totiž i v té chvíli držela pod deseti stupni Celsia.

„Sklidili jsme hrozny odrůdy ryzlink vlašský, ze kterých vyrobíme asi pět set litrů ledového vína. Hotové bude nejdříve na podzim, jeho výroba je totiž trochu odlišná a složitější než u běžných vín,“ doplnil Petr Kořínek.

Vinaři ledové víno plní většinou do lahviček o obsahu dva decilitry, za které zákazník zaplatí mezi dvěma sty a třemi sty korunami.

Deník/Daniel Smola/1.2.2012

 
Czech English French German Italian Polish Russian Spanish
Obecní úřad Hnanice
mapka hnanice
tel., fax: 515 232 133
 podatelna@obechnanice.cz
alt alt
alt alt
mapový server
autobusové spojení
alt
blond1
Hlášení o pálení
199-banner
Přehled událostí
<<  Září 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Anketa
Který název Hnanic se Vám více líbí?